Olasz Körutazások
Részletek
Bosznia-Hercegovina
Részletek
Hajóutak
Részletek

Útlevél vagy személyi?

A hajóúton való részvételhez a hazautazás dátumától számított fél évig érvényes útlevél szükséges.Bár számos hajóút esetében a hajók csak az Európai Unió területén kötnek ki, a tengeren azonban nemzetközi vizeken közlekednek, ahol nem érvényesek a schengeni egyezmény kikötései. Több mediterrán hajóút útvonalában szerepel olyan kikötőváros, amely nem az Unió tagja (pl. Tunézia, Marokkó, Törökország), így a partraszálláshoz mindig szükség van az útlevélre.

Kikötőbe érkezés

Amennyiben nem csoportos utazásra jelentkezik akkor egyénileg kell megközelítenie a kikötőt. Munkatársaink ellátják Önt térképpel. koordinátákkal, még parkolóhelyet is tudnak Önnek foglalni.

A beszállás a hajótársaság által kibocsátott részvételi jegyen feltüntetett időpont, de legkésőbb a hajó indulása előtt 2 órával lehetséges. Ez időpont utáni érkezés esetén a hajótársaság fenntartja a jogot a foglalás 100% kötbér felszámolásával történő törlésére. Ezt mindig vegyék figyelembe a kikötőbe való eljutásuk tervezésénél.

Javasoljuk, hogy a hajó indulása előtti éjszakát töltsék a kikötő városában, vagy ahhoz közel.

Kérjük, hogy a hajóra történőbeszálláshoz és a hajóról való kiszálláshoz tartsák maguknál szükséges úti okmányaikat, bankkártyájukat és/vagy készpénzt (a hajótársaság által elfogadott valutanemben), valamint értéktárgyaikat, legfontosabb gyógyszereiket.

Elképzelhető, hogy a hajó személyzete –biztonsági és adminisztratív okokból, az egyes kikötőkben történőki-és beszállások meggyorsítása miatt -összegyűjti és a hajóút alatt magánál tartja az utasok útlevelét. Biztonsági okokból előfordulhat, hogy a biztonsági személyzet megmotozza az utasokat, belenéz csomagjaikba, és esetleg nem enged felvinni a hajóra olyan tárgyakat, melyek megítélésük szerint a többi utas, a személyzet vagy a hajó biztonságát veszélyezteti.

Hajóra szállás

A részvételi jegy tartalmazza az utasok nevét, a hajútra vonatkozó adatokat, a hajón történő elszállásolással kapcsolatos információkat (fedélzet, kabinszám, étkezési ültetés stb.) a kóddal ellátott bőröndcímkéket névre szólóan. Az adott hajótársaság által küldött részvételi és bőröndazonosító jegyek minden esetben legyenek az utasoknál beszálláskor. Kérjük, hogy a bőröndazonosító jegyet a hajóra történő beszállás előtt rögzítsék a bőröndjeikre.


A hajóra való beszálláskor pénzletétet kell letenni (kb. 200,-euró/fő / társaságonként változó). Ezt az összeget vagy az utasok bankkártyáján zárolják, vagy készpénzben kérik letétbe helyezni. Nemzetközileg elfogadott dombor nyomott bankkártyát fogadnak el, melyen minimum 200,-euró/fő fedezetnek kell lennie. A pénzletét az italfogyasztás, a kötelező borravalók, a fakultatív kirándulások, az extra költségek, extra fogyasztások, a fedélzeti boltokban történő vásárlásokra nyújt fedezetet. A hajók fedélzetén nincs készpénzforgalom (kivétel: kaszinó).


Beszálláskor a bőröndöket (a kézi táskákat az utasok maguknál tarthatják) az erre kijelölt helyen kell leadni. A bőröndazonosító címkével ellátott bőröndöket beszálláskor a személyzet szállítja a kabinokhoz. A bőröndök kabinhoz szállítása akár 1-2 órát is igénybe vehet a beszállást követően. A gyógyszereiket, értéktárgyaikat (úti okmányok, pénz, bankkártya, ékszerek, fényképezőgép, kamera, stb.) javasoljuk kézitáskájukban maguknál tartani

Fedélzeti kártya, kötelező borravaló

A hajóra való bejelentkezéskor a regisztrációs pultnál hajó személyzete minden utasnak átad egy un. fedélzeti kártyát. A fedélzeti kártya hármas célt szolgál a hajóút során: személyazonosításra szolgál, a kabinok ajtaja a fedélzeti kártyával nyitható, illetve fizetőeszköz a fedélzeten.A hajók fedélzetén nincs készpénz-használat (kivétel: kaszinó),a fizetés a fedélzeti kártyával lehetséges.A hajóra való beszállításkor a regisztrációs pultnál nemzetközileg elfogadott dombor nyomott bankkártyát vagy pénzletétet (kb. 200,-euró/fő) kérnek a fedélzeti fogyasztások (fakultatív kirándulások, vásárlások a fedélzeten, kötelező borravaló, stb.) fedezetéül.

Kötelező borravaló

A hajótársaságok a helyszínen ún. kötelező borravalót (más néven szervízdíjat) kérnek.
Ennek összege hajótársaságonként* más. az európai hajóutak esetében az alábbiak szerint alakul:Felnőtt (13éves kor felett): 9,00€ / fő / éj Gyermek (3éves kor felett): 4,50€ / fő / éj Gyermek (3 éves kor alatt): nincs szerviz díj A Karib térség és Dél-amerikai utak esetében pedig:Felnőtt (13 éves kor felett): 12,00 $ / fő / éj Gyermek (3 éves kor felett): 6,00 $ / fő / éj Gyermek (3 éveskor alatt): nincs szerviz díj (*tájékoztató adatok)

Étkezések

A részvételi díjban szereplő teljes ellátás napi háromszori főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora), és további  kisebb étkezést jelent (italok nélkül)

Az utasok a hajón adta éttermek szolgáltatásait vehetik igénybe az étkezésekhez: a’la carte, és svédasztalos étterem.

A vacsora elfogyasztásához az a’la carte étteremben előre megadott időpont közül választhatnak az utasok a rendelkezésre álló helyek függvényében:
Első ültetés, általában
kb. 18:00 és 18:30 óra közötti,
vagy a későbbi második ültetés, általában kb. 20:30 vagy 21:00 órai kezdési időponttal.

Az étkezési időpontok meghatározása a hajó földrajzi helyzete és útvonala alapján történik.
Az időpontokról a Napi program nyújt tájékoztatást.

A hajótársaság a minden este kabinba készített hírlevélben vagy fedélzeti TV infócsatornán keresztül tudatja a vacsoránál érvényes öltözködési szabályokat (illetve valamennyi fontos információt).

 A gálavacsora és a kapitányi vacsora alkalmával különösen fontos a megfelelőviselet.

Nyelvhasználat

A hajóút során a tájékoztatás (írásos és szóbeli) főként angolul vagy németül zajlik.

A fedélzeten leggyakrabban beszélt nyelvek: angol, német, olasz, orosz. A fakultatív kirándulásokon történő idegenvezetés valamelyik világnyelven történik.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az idegennyelv-ismeret hiányából eredő félreértésekért, problémákért az iroda nem tud felelősséget vállalni.

Amennyiben csoportos magyar idegenvezetős útra jelentkezik, kérjük tartsa be a pontos utasításokat és legyen Önnél mindig feltöltött elérhető mobilszámos telefon.

Társaság által elvárt kérések

- az öltözködés az egyik sarkalatos pont, kérjük vegye figyelembe hogy a hölgyek vacsora idő alkalmával túl mini ruházat esetén, az urak hosszú nadrág nélkül nem léphetnek be az étterembe. Ez alól sajnos nincs kívétel.

- speciális diéta és gyógyszerek
Amennyiben Önnek különleges diétát kell tartania már jelentkezéskor kérjük jelezze ezt munkatársunknál, hogy ellenőrizni tudjuk van-e mód a kérést teljesíteni.

- orvosi ellátás
mindegyik hajó rendelkezik hajóorvossal, a felszerelés nem mindenhol magas színvonalú. Amennyiben speciális ellátásra szorul jelezze munkatársainak.  A terhesség megléte esetén is orvosi igazolás szükséges.

- értékmegőrzés
Javasoljuk, hogy a nagyobb összegű készpénzt, személyes értékeket, ékszereket, műszaki cikkeket a hajó széfjeiben (a kabinban található széfben, vagy a recepción) helyezzék el. A hajótársaság és/vagy az iroda, nem vállal felelősséget az elveszett vagy ellopott értéktárgyakért, készpénzért.

- kisállatok
Egészségügyi és biztonsági okokból állatokat nem lehet felvinni a hajókra.
Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy reklamációt csak abban az esetben tudunk elfogadni, ha a helyszínen a hajótársaság alkalmazottjával jegyzőkönyvet vesznek fel és azt mindkét fél részéről aláírják.