Olasz Körutazások
Részletek
Bosznia-Hercegovina
Részletek
Hajóutak
Részletek

Tuti útitippek   & Aktualitások - Kis okos az Utazáshoz: A mai rohanó világban a folyamatos stressz, a munkahelyi leterheltség okozta fáradtság miatt gyakran pont a megérdemelt pihenésünk helyszínének, körülményeinek kiválasztására nem tudunk elegendő energiát fordítani. A hónapok óta tervezett szabadság és a pihenés kellemes eltöltéséhez szeretnénk egy kis segítséget adni és felhívni a figyelmet néhány, talán lényegtelennek tűnő apróságra, amelyek azonban jelentősen hozzájárulhatnak az üdülés kellemes kimeneteléhez. Szeretnénk néhány hasznos információval szolgálni az Ön számára leginkább megfelelő szolgáltatás kiválasztásával és néhány talán lényegtelennek tűnő aprósággal kapcsolatban.

Foglalás-jelentkezés: a foglalással egyidejűleg általában irodától függően 40% előleg fizetendő, 30 napon belüli indulás esetén teljes összeg befizetése szükséges. Amennyiben az Ön által választott szálláshelyre az iroda kontingense (fixen lekötött, megvásárolt szálláshely típust jelent) a jelentkezéskor már elfogyott, általában lehetőség van lekéréssel plusz szálláshely igénylésére-kivétel ha az adott iroda-hotel stb. az adott időpontra már teltház miatt lezárta a foglalási periódust.

Lekérés esetén a foglalással a szerződési feltételeknek megfelelő előleg vagy teljes összeg befizetés szükséges, annak ellenére, hogy a foglaláskor még nem biztos, hogy az adott szállás típust a külföldi együttműködő fél visszaigazolja majd. A lekérés általában 2-3 napot vesz igénybe, a visszaigazolással egyidejűleg a foglalás véglegessé válik. Lemondani vagy módosítani csak szerződés szerint lehet, így egy időben több lekérést nem lehet elindítani!!!

Előfoglalási akciók: az előfoglalási akciók időszaka általában március végéig, irodától függően esetleg április közepéig tart. Az akciós árak nem halmozhatóak, így előfoglalási akció, törzsutas kedvezmény, nyugdíjas kedvezmény stb. nem vonható össze!

Last Minute:  vagyis "utolsó pillanat"-ban történő jelentkezés esetén jelentős összeget takaríthatunk meg. Fontos, hogy nem valaki által lemondott és újra értékesítésre kerülő 4*-os luxusszállodákról van szó általában, amelyet a katalógus ár negyedéért kaphatunk meg, hanem megmaradt helyek kedvezményes áron való értékesítéséről az induláshoz közeli időpontban. Sokszor a fix szálláshelyről információt csak érkezéskor, a helyszínen kapunk és legritkább esetben kerülnek az akciós árat fizetők a főépületek luxusszobáiba avagy a tengerre néző lakosztályokba. Akinek az utazása nem kötött fix időponthoz, jelentős összeget  spórolhat egy kedvező akciós ajánlat alkalmával.

First Minute: Az előzőekben leírtak ellentéte és egyre népszerűbb a Last Minute utakkal ellentétben.Aki időben foglal , több lehetőség közül választhat. Időben lekötött foglalását jelentős előfoglalási kedvezménnyel veheti igénybe.

Biztosítás: Szeretnénk eloszlatni néhány félreértést, amelyet az Uniós tagsággal kapcsolatban sokan helytelenül értelmeznek az "ingyenes" betegellátással kapcsoltban. Az ellátás természetesem csak érvényes társadalombiztosítással rendelkezőnek, azaz nem jár alanyi jogon mindenkinek. Tehát továbbra sem  elég felmutatni a magyar útlevelet vagy a magyar TB-kártyát ahhoz, hogy valakit ellássanak egy külföldi kórházban. Az Unióban évek óta használják az E-111 nyomtatványt, amit már a magyar biztosítottak is kiválthatnak a megyei és budapesti OEP-szerveknél. Ehhez több iratot kell bemutatni. Az E-111 csak 3 hónapig érvényes! Az E-111 kizárólag sürgősségi betegellátásra használható. Az EU alapelve, hogy az állampolgárai minden országban ugyanolyan elbánásban részesüljenek társadalombiztosítási szempontból, mint az adott ország polgárai. Valamennyi országban önrész fizetendő a legtöbb orvosi kezelésért, a gyógyszerekért. Gyakran külön díjat számítanak fel a kórházi ellátásért, gyógyszerekért. Ezt az E-111 birtokosának is külön ki kell fizetnie, és ezt a magyar TB (OEP) sem téríti meg neki! Az önrész mértéke általában 20%.

2004. május 1-jétől az egészségbiztosítással összefüggésben megváltozott az utasbiztosítás rendszere is. Ezután ha egy turista egy másik EU-tagországban tartózkodva betegszik meg vagy szenved balesetet, egészségügyi ellátását az a tagállam nyújtja, amelynek területén éppen tartózkodik, mégpedig a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett. Az ellátás költségeit pedig az az egészségbiztosító fizeti, amelynél az illető személy megkötötte biztosítását, így nem szükséges megelőlegezni a költségeket. Számos tagországban a hazai biztosítottaknak sem teljesen ingyenes az ellátás, ugyanis néhány országban az egészségbiztosító csak a költségek 80 százalékát finanszírozza. Tehát ezzel a módosítással nem az ingyenes ellátást garantálják, hanem azt, hogy a magyar állampolgárokat minden országban az adott ország állampolgáraival megegyező jogok illessék meg, legalábbis az állami intézményekben. A hangsúly az állami intézményeken van! Amennyiben az ellátás helyszínéhez közel állami intézmény nem található, a helyszínen a költségeket 100%-ban meg kell térítenie a károsultnak!

A legkedvezőbb díjtételű biztosítások pedig nem feltétlenül nyújtják ugyanazt a szolgáltatást, mint az esetleg pár 10 forinttal drágább teljes körű szolgáltatást nyújtó Biztosító társaságok. (Fontos: Mindig olvassa el a részletes tájékoztató füzetet! ATLASZ Biztosító: Napi 430,-Ft-tól/fő-Baleset-Betegség és Poggyász biztosítás)

Kérjük minden esetben tájékozódjanak körültekintően, hogy meglévő biztosításuk megfelelő fedezetet nyújt e külföldi tartózkodásuk idejére. Ellenőrizzék feltétlenül, hogy a bankkártyához járó biztosítás elegendő térítést biztosít e illetve szükséges e aktiválni külföldi utazása előtt. 

Sztornó biztosítás/Útlemondási biztosítás: Plusz költség ugyan , de sokszor megkötése kötelező is, egyébként pedig praktikus és ajánlott. Megkötésével megbetegedés, utazásképtelenség esetén a Biztosító vállal garanciát a befizetett részvételi díj megtérítésére (Általában min.20% önrész levonásával), akkor is ha az adott Utazási Iroda szerződése szerint a szolgáltató már nem lenne köteles a visszafizetésére.

Repülőjegy foglalás: Egyéni és csoportos utazáshoz árajánlatot az alábbi e-mail címen kérhet: repulojegy@tdmtravel.hu Az utazási időpont és a tervezett külföldi tartózkodás függvényében Kollégáink a legkedvezőbb alternatíva felajánlását biztosítják Önnek az előfoglalási határidő és a jegyvásárlási határidő feltüntetésével. Az előzetes foglalás a repülőjegy kiállítás időpontjáig nem jár kötelezettséggel. A legkedvezőbb díjtételű repülőjegyek esetében a légitársaságok általában sokkal szigorúbb elővásárlási és jegykiállítási határidőt írnak elő, így költséghatékonysági szempontból mindenképpen célszerű időben foglalni. A legalacsonyabb díjtételű jegyeknél általában feltétel az 1 szombat éjszaka minimum kint tartózkodás illetve a foglalás után 1 napon belüli jegykiállítási határidő. Általános tapasztalat, hogy az alacsonyabb díjtételű osztályokon akár hónapokkal a tervezett indulás előtt rendelkeznek csak a járatok még szabad helyekkel. Mivel a legtöbb díjtételnél az jegyek ára nem visszatéríthető, csak abban az esetben ajánlatos az alacsony díjtételű jegy korai foglalása és megvásárlása, amennyiben az utazás biztos és nem történhet meg, hogy az utazást törölni kell. Névmódosításra, visszatérítésre a fenti jegyek esetében nincsen lehetőség!

Turista és business osztály

A turista jegyeknél vagy egyáltalán nincs lehetőség a dátum módosítására, vagy a módosításnak díja van. Általában a jegyek nem visszatéríthetőek jegykiállítás után és szigorúak az előfoglalási/jegykiállítási feltételek.

A business jegyeknél általában lehetőség van a dátumok ingyenes módosítására, a jegyvisszatérítésre jegykiállítás után, általában nincsen meghatározva -vagy minimális- a minimum kinttartózkodási idő.

Poggyász: turista osztályon 20 kg, business osztályon 30 kg az ingyenesen feladható poggyász súlya. A business osztályon utazók számára a kényelmesebb utazás biztosítása és a poggyász magasabb súlykeretének biztosítása mellett további előnyöket is nyújtanak a légitársaságok. Ezek általában a következőek: beszállási prioritás, csomagkiadási prioritás, extra törzsutas pontok, feladott poggyász csomagolása, telefonos check-in, külön check-in pult, poggyászfelvétel prioritás, exkluzív várók, nagyobb ital választék a fedélzeten, újságok, miniital, welcome drink, meleg étel rövid távon, porcelán catering eszközök.

Járattörlés, menetrendváltozás: Járattörlés, menetrendváltozás stb. esetén nem áll módunkban felelősséget vállalni, ezen esetre a légitársaságok szabályzata az irányadó.

További  információk légifuvarozás-Szezonalitás: Egyes desztinációk szerint létezik magas, közép illetve alacsony szezon, melyet a légitársaságok határoznak meg. Általában a magas szezonban a legdrágábbak a jegyek. A repülőjegyek ára légitársaságonként változó és több szemponttól függ. Ilyen például az utazás időpontja. Ünnepek alatt, főszezonban jóval drágábbak a jegyek, mint szezonon kívül. A légitársaságok általában kikötnek egy minimális időtartamot, amit a célországban el kell tölteni. Ez általában egy hét, illetve minimum egy szombat éjszaka. Nagyon fontos, hogy egyes repülőjegyeket elegendő az indulás előtt pár héttel kiállítatni, viszont hónapokkal előre is lehet helyet foglaltatni.

Foglalás-elővásárlás: Egy repülőn több úgynevezett foglalási osztály van a jegyek árának tekintetében. Minél később foglalunk le egy helyet, annál drágább a repülőjegy, mivel először mindig az olcsóbb osztályokra történő foglalások készülnek el. Költséghatékonyság szempontjából célszerű az indulás időpontja előtt akár 3-4 hónappal már előre helyet foglaltatni amennyiben erre az üzleti út megtervezése már lehetőséget biztosít. A foglalás díjmentes, jegykiállítási határidő a légitársaság szabályzata alapján.

Foglalási osztályok: A repülőjegyeket alapvetően két kategóriába sorolhatjuk: turista és első osztály. A turista jegyeknél két fajtát lehet megkülönböztetni: a hétközi  drágább, valamint a hétvégi - olcsóbb (minimum egy szombat éjszakát a célállomáson kell tölteni). A turista osztály több foglalási osztályra van szétosztva, minden foglalási osztályhoz egy-egy ár tartozik. A légitársaság minden osztályhoz hozzárendel egy utaslétszámot, ameddig az az osztály tölthető. Ha ez a keret betelik, akkor az adott osztályt az adott napra a légitársaság lezárja és a továbbiakban az a kategória nem foglalható esetleg várólistára tehető. Az első osztályú jegyek ára jóval magasabb, megkötésük nincs, szabadon, díjmentesen változtathatóak, az utazást kényelmesebb körülmények között, magasabb színvonalú kiszolgálás mellett biztosítja a légitársaság.

A jegyek felhasználhatóságának időkorlátai
- MINIMUM STAY minimális kinttartózkodás
Minden turista jegy fontos kikötése, hogy egy adott helyen adott számú éjszakát kell kint tölteni. Ezek lehetnek: minimum egy Szombatról Vasárnapra virradó éjszaka, minimum 5-7, 14 nap (Európán kívüli desztinációk esetén)
- MAXIMUM STAY maximális kinttartózkodás
Ezek az intervallumok a jegy felhasználásának érvényességére vonatkoznak. A visszautat a határidőn belül kell felhasználni, különben a jegy lejár.

OVERBOOKING-Túlfoglalás
A kiállított repülőjegy teljes értékű utazási dokumentum. Mégis előfordulhat, hogy elutasítják. Erre akkor kerül sor, ha a légitársaság túlkönyveli a járatot, 100 ülésre 120 helyet ad el. Ezt azért teszik, mert indulás előtt nem minden Utas szokott megjelenni, akinek foglalása van. Amennyiben normál turista osztályra szóló jegyünk van célszerű a beszállás előtt 1,5-2 órával előbb a check in-nél megjelenni, hiszen aki utolsók között érkezik túlkönyvelés esetén nagyobb valószínűséggel kerül a jegy prioritási száma ellenére is nehéz helyzetbe. Ez esetben a  légitársaság szabályzata érvényes és általában a következő géppel vagy másik útvonalon juttatják el az Ügyfelet a célállomásra.

Átruházhatóság
Helyfoglalás után a repülőjegy jegy nem átruházható, amely szabály alól nincs kivétel. A jegy a kiállítás után általában nem visszaváltható. Amennyiben a légitársaság mégis tesz kivételt, akkor az általa meghatározott feltételekhez igazodva lehet visszaváltani a jegyet, ami a legtöbb esetben a jegy árának százalékos levonásával jár.

Névcsere
Ma már a légitársaságok általában a névcserét egy foglaláson belül nem engedélyezik, ez azt jelenti, hogy amennyiben Ön nevet kíván cserélni, új foglalást kell készíteni, tehát előfordulhat, hogy az adott járatra már nem tudjuk a helyet garantálni. Ezért kérjük, hogy mindig az útlevélben szereplő pontos nevet legyen szíves irodánknak, a helyfoglaláskor megadni.

Elvesztett jegyek
Ilyen esetben célszerű a jegyet kiállító irodához fordulni, hiszen itt megtalálható az elveszett jegy egy példánya, ami alapján a megfelelő költség kifizetése mellett pótolható a hiányzó dokumentum.

Járattörlés / menetrendváltozás / sztrájk
Még a legnagyobb légitársaságoknál is előfordulhat mindhárom eset, melyhez minden légitársaságnak joga van. Amennyiben valakit ilyen vagy ehhez hasonló sorscsapás ér, a légitársaságok nagyságrendjüktől függően kártérítéssel intézik el (pénz, csekk, szabadjegy, hotelszoba), vagy ha ez nem elfogadható, akkor a légitársaság kötelessége az utast a lehető legrövidebb, leggyorsabb úton (akár más légitársaság járatain) eljuttatni a célállomásra.

Törzsutas program
A legtöbb légitársaság kidolgozta saját törzsutas programját azoknak az utasoknak, akik gyakran utaznak járataikon. Az utas minden lerepült utazásával pontokat gyűjthet törzsutas kártyájára. Bizonyos ponthatár elérése után ingyen repülőjegyet használhat fel, vagy ún. -upgrade -et kérhet az adott légitársaság járatain. Ez utóbbi annyit tesz, hogy turista jegyet vásárol, de első osztályon utazhat. Kártyája felmutatásával jogosult lehet az adott légitársaság külön várójának használatára a repülőtereken.

Poggyász
Európán belül, Ázsia, Afrika, Ausztrália irányába a csomagtérbe feladható szabad súlykeret turista osztályon 20kg, első osztályon 30kg. Az USA és Kanada felé bármely osztályon 2db (max. 32kg/db) szabvány méretű bőrönd adható fel díjmentesen. Célszerű ezeket a súlykereteket lehetőség szerint betartani, mert a túlsúly díja igen magas. Minden esetben 1db kézipoggyász vihető fel a fedélzetre, amelynek összmérete (hossz + szélesség + magasság) a 115cm-t nem haladja meg. Bármilyen különleges poggyász szállítási szándékát, helyfoglalással egyidőben szükséges jelezni. Túlsúly megfizetése a légitársaság szabályzata alapján.

Csomagkár, csomagkésés: A csomag biztonsága érdekében érdemes biztonsági fóliázást esetleg plusz csomag biztosítást is kérni indulás előtt a repülőtéren (kb.1500FT). Csomagkár vagy meg nem érkezett csomag esetén minden esetben jegyzőkönyvet kell felvenni a repülőtéren. Késedelemtől függően esetleges kártérítés a légitársaság szabályzata szerint!

Repülőtéri illeték (TAX)
Fontos összetevője a repülőjegy árának, a repülőtéri illeték. Hatóságok által meghatározott légiszállítási adó. Mértéke országonként és repülőterenként eltérő. Ezen adó a repülőjegy árának jelentős részét is képezheti. Az adó összege általában USD, vagy EUR alapú, viszont mindig a jegykiállító ország pénznemében fizetendő a napi árfolyam szerint. Egyes desztinációk esetén az illetéket nem a jegykiállítással egyidőben, hanem a helyszínen, helyi pénznemben fizetendő. Tulajdonképpen az adott ország repterének, kikötőjének használatára vonatkozó költség. A reptéri illetékek összegszerű részletezése a repülőjegyen található, tehát nem Utazási Irodától függ!! Összege az aktuális árfolyamtól függően változhat.

Charter: A charter járat bérelt járatot jelent. A charter járatok közvetlenül a célállomásra tudják juttatni az utasokat, a menetrendszerinti járatoknál olcsóbb áron, ezért kedvelt utazási forma. A charter gépeken általában nincsenek osztályok, egyébként a vonatkozó szabályok megegyeznek a légi közlekedésben általánosan alkalmazottakkal.Az utazási irodák a légitársaságoktól bérelik a gépeket. A charter helyeket szállásaikhoz foglalják, ezért általában ezeket a jegyeket csomagárban, az utazási ajánlatuk részeként árusítják. Alapvetően a különbség a kétféle járat között az, hogy a menetrend szerinti járatokon a légitársaság értékesíti a helyeket saját értékesítési hálózatán keresztül, míg a charter járatokat a Bérlők/Utazási Irodák értékesítik, de az üzemeltetést a légitársaság végzi..A Malév charter járatok - a menetrend szerinti járatokkal együtt - a Ferihegyi 2-es terminálról indulnak.Charter járatok általában olyan tengerparti városokba indulnak , amelyekbe menetrend szerinti járatok nem közlekednek. A szezonalítás az elsődleges meghatározó tényező. A nyári szezonban több, főleg a mediterrán térségbe, míg télen kevesebb, de egzotikusabb, távolabbi helyekre indulnak charter járatok, ahol melegebb van, mint Európában.

Tramper: csak repülőjegy vásárlást jelent. Transzfer egyéb szolgáltatás nem tartozik hozzá!  

E-ticket - elektronikus jegy: Az elektronikus jegy egy utasszállító repülőgépre megvásárolt hely bizonylatául szolgál, és ezáltal repülőjegyként funkcionál, melyet leggyakrabban az Interneten, e-mail-en vagy telefonon foglalnak le. A repülőjegyek értékesítésének folyamatában az informatikai fejlődés eredményeképpen, a korábbi papíralapú nyomtatott jegyek mellett egyre inkább teret hódítanak az elektronikus jegyek. Míg a papír alapú jegyek természetesen ugyanúgy forgalomban vannak, bizonyos légitársaságok már extra díjat számítanak fel rájuk, ösztönözve ezzel a kevesebb költséggel járó és hatékonyabb e-Ticket használatát. Előnyei: Biztonságos, mivel az elektronikus jegyet nem lehet elveszíteni, elhagyni vagy ellopni. Egyszerűbb, mert légitársaságként nincs szükségünk jegynyomtató berendezésre, és utasként Önnek nincs szükséges jegyre. Ha a jegyet át kívánja jegyeztetni, más útvonalra helyezni, vagy visszatéríteni, nem kell bemutatnia a jegyet. Gyors, mert az elektronikus jegy lehetővé teszi, hogy a beszállásig a foglalásból eredő problémáktól mentesen utazzon. Az elektronikus jegy előjegyzése nem különbözik a nyomtatott jegy előjegyzésétől. A fő különbség a nyomtatott jegyhez képest, hogy minden elektronikai jegyinformációt számítógépes rendszerek tárolnak. Ily módon minden foglalási és elektronikus jegyadat bármikor egyszerűen lehívható, anélkül, hogy nyomtatott jegyre lenne szükség. Az e-jegy kiadása során a hagyományos nyomtatott jegy helyett Ön egy "útvonal nyugtát" kap, amely az e-jegy száma alapján igazolja az összes foglalási- és jegyadatot. Amennyiben Ön vásárláskor nem kapja meg ezt a dokumentumot, később is felveheti, és ez a dokumentum ugyanakkor "számlaként" is használható.

Fapados járatok/Diszkont légitársaságok: A legkedvezőbb díjtételű repülőjegyeknél célszerű a lehető legkorábban foglalást készíteni, mivel minél közelebbi az indulás dátuma annál magasabb az ár. Jellemző a kisebb repülőterek használata, fedélzeti kiszolgálás gyengébb színvonala. Árak szempontjából akkor érdemes esetlegesen fapados légitársaságot választani, amennyiben az utazás dátuma hónapokkal előbb tudható, biztosan nem történhet meg az utazás lemondása. Figyelembe kell venni azt is, hogy a fapados légitársaságok általában nem a nemzetközi nagy repülőtereket használják, előfordulhat, hogy az általuk repült reptér akár 80-100 km-re is fekszik az adott várostól. A jegyek módosítására lehetőség van, de a jegymódosítási díj és -amennyiben a módosított járat jegyára magasabb- a jegyárak különbözetének kifizetése mellett. Jegyár visszatérítésére nincsen mód. 

Check-in: A check-in, azaz a jegykezelés és a poggyászfelvétel, általában a repülőjárat indulása előtt két órával kezdődik. Ajánlott már ekkor, de legkésőbb egy órával az indulás előtt a repülőtérre érkezni, hogy mindenre jusson elég idő. Check-in pultok a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér 1-es Termináljában, illetve a 2A és 2B Terminálok felső - indulási - szintjein találhatók. Minden utasnak ott kell kezeltetni a jegyét, ahonnan a járata indul. 

Nászutak & nászutas kedvezmény: Előkészíteni életünk legszebb napjának minden mozzanatát rengeteg készülődéssel és energiával jár, hogy a nagy nap valóban tökéletesen sikerüljön. Az esküvő alapos megszervezése nagy feladat, amelyet általában hosszú, hónapokig tartó előkészületek előznek meg. Az esküvői meghívók, a ruha , a vacsora helyszínének és a menünek a kiválasztása csak töredéke a ránk háruló sok összehangolandó feladatnak. A sok szervezés, izgalom és a szervezéssel kapcsolatos fáradtság miatt, gyakran pont az esküvőt követő legfontosabb eseménynek, nászutunknak megszervezésére nem tudunk már elegendő energiát fordítani. A nászút az esküvőhöz szervesen kapcsolódik és ennek a felejthetetlen pár napnak a megszervezése is sok energiát igényel. A helyszín, és a megfelelő  szálláshely kiválasztása szintén időigényes feladat, hiszen az aprólékosan megszervezett esküvőt stílusosan egy kellemes, és valóban romantikus nászúttal tehetjük igazán emlékezetessé. Szenteljünk hát egy kis időt és energiát a nászút helyszínének alapos kiválasztására is. A közös élet tökéletes kezdetéhez egy jól megszervezett és aprólékosan kiválasztott utazás biztosíthatja csak a felejthetetlen emléket. Elképzelései, ötletei alapján kérje ajánlatainkat vagy  javaslataink segítségével válassza ki az Önnek leginkább megfelelő utazást. 
Exkluzív ajánlatainkkal és egyedi az Ön elképzelései alapján megvalósított programokkal segítünk valóra váltani álmai utazását.
Nászutas kedvezmények, nászutas lakosztály, szobai bekészítés, gyertyafényes vacsora....


Vízum, belépési, kilépési illeték: Utazása előtt kérjen pontos tájékoztatást az adott ország rendelkezéseire vonatkozóan. (www.kulugyminiszterium.hu)

Szállásfoglalás: Amennyiben a kapott információk alapján a szállásfoglalás mellett dönt, olvassa el minden esetben az adott Utazási szerződést.

Mielőtt útnak indul ne felejtse: Az utazását Ön dönti el, de mi segítünk ebben. TdM a Tökéletes döntés Mindenkinek! Kérdéseivel kapcsolatban várjuk hívását a 06 27 502 820, és a 06 1 336 0727-es információs vonalon!

 

Hasznos tudnivalók autóbuszos utazásokhoz

Hasznos tudnivalók repülős utazásokhoz

Belépők és programok tájékoztató árainak letöltése 2008

 

Hasznos linkek utazás előtt...

 

 

- Általános utazási tanácsok és figyelmeztetések

 

- Beutazási feltételek országonként

 

- Nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországok és térségek

 

- Vízummegállapodások

 

- Vámszabályok

 

Külföldi külképviseletek Magyarországon

 

- Magyar külképviseletek külföldön 

 

- Védőoltások

 

- Utazási betegségek és egyéb információk

 

- Gyógyszerek kivitelével kapcsolatos tájékoztatás

 

- Új EU biztonsági előírások a repülőtéren

 

- Az EU új biztonsági szabályai a reptereken

 

- Autópálya matricák

 

- Szállásinformációk

 

- Bankkártyahasználat külföldön

 

- Telefonálás külfüldön - PGSM

                                       - T-Mobile

                                       - Vodafone