Olasz Körutazások
Részletek
Bosznia-Hercegovina
Részletek
Hajóutak
Részletek

IRODALMI TÚRA CSERHÁTI TÁJAKON

Magyarország, Kirándulások Belföldön, Kirándulás Belföldön Útazonosító: 483775
  • Szálláskategória: Nincs
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: 1 napos utak
Fontos tudnivalók foglalás előtt
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

Dimbes-dombos, többnyire erdőkkel borított táj a Cserhát. Már a történelem előtti időkben is vezetett erre egy út. Később a népvándorlás korának egymást gyorsan követő népei jártak erre. Jöttek avarok, szlávok, 803-ban a bolgárok, majd a IX. század végén a honfoglaló magyarok. A vidék több hegycsúcsát egykor vár koronázta, a későbbi századok történelmi viharai azonban a Cserhátnak ezen vidékén csak a hollókői erősséget hagyták meg. A hódoltság után ideérkezők voltak azok, akik szívós munkával az elnéptelenedő falvakat újra felvirágoztatták. Ezek szépségeivel, emlékeivel ismerkedhetünk meg.

Program

Utunk első állomása Horpács. A kisközség legfontosabb nevezetessége Mikszáth Kálmán 1906-ban épített eklektikus kúriája, melyet ma emlékmúzeumként tekinthetünk meg. Temetőjében a Mikszáth család sírjait, Szontágh Pálnak, valamint Nagy Iván történésznek, a hazai származástan tudósának nyughelyét kereshetjük fel.   

Romhányban rövid időre a csata emlékművénél állunk meg. Itt emlékezünk a falu történetének legjelentősebb eseményére, a Rákóczi szabadságharc utolsó nagy hadműveletére, az 1710. január 22-i romhányi csatára.            

Mohorán a XVIII. századi Vay-Zichy-kastélyt tekintjük meg kívülről, majd az egykori Mauks kúriában található emlékszobát nézzük meg és a 150 esztendős védett gesztenyefát, amely alatt a hagyomány szerint Mikszáth „A lohinai fű” című novelláját írta. Illetve átsétálunk az Evangélikus templomba ahol összeházasodtak. Végezetül felkeressük a Tolnay Klári Emlékmúzeumot.

Csesztvére látogatunk, mely Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. A nógrádi kúriájában Az ember tragédiájának költője 1844 és 1853. között lakott. Számos verse, levele, vallomása kelteződött Csesztvéről; itt élte házassága első, boldog esztendeit Fráter Erzsébettel.

Napunk befejező programja Mikszátfalván (Szklabony) lesz, és itt megtekintjük Mikszáth Kálmán emlékházát. A jómódú parasztház a 19. század első felében 1852-ben épült. Ebben a házban élte át életének legfontosabb éveit, gyermekkorát és iskolai éveit az egyik legolvasottabb magyar író, Mikszáth Kálmán. Az emlékház megtekintése után indulunk Budapest felé. Várható visszaérkezés 18 óra körül. Belépők körülbelül: 2.500,- Ft és 3-€.

 

Utazás: autóbusszal
Találkozás: 7.00 órától, a Blaha Lujza tér Corvin áruház előtt
Indulás: 7.30 órakor

Részvételi díj: 8.990,- Ft/fő
Akciós ár: 4.990,- Ft/fő
Adminisztrációs díj: 1.000,- Ft/fő (kötelezően irodánkban fizetendő)
Fix ülőhely: 1.000,- Ft/fő

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Hasonló ajánlatok